Municipi de Gaià
el municipi > presentaciˇ

Mapa de la comarca del Bàges. Gaià, en la part superior.El municipi de Gaià es situa al nord de la comarca del Bages. És un municipi de 39,86 km2 en forma de trapezi.

 

Hi trobem la riera de Gaià que travessa el municipi des de Pinós fins a la Colònia Soldevila (Balsareny). A tot el municipi també hi trobem un gran nombre de fonts i torrents. Els límits del municipi de Gaià toquen d’est a oest amb els termes de Santa Maria de Merlès, Balsareny, Sallent i Avinyó. També el riu Llobregat fa d’intermediari entre el municipi de Gaià i els de Navàs i Puig-reig. Físicament el municipi de Gaià és muntanyós i en altitud el podem dividir en dues zones: la nord-oriental, entre 500 i 700m, i la sud-occidental, entre 300 i 500m.

La vegetació que es pot trobar és de transició, ja que va des de la muntanya mitjana fins al clima mediterrani. El més abundant és el pi blanc i la pinassa.

Pel que fa a la fauna hi trobem la típica de les comarques d’interior amb un gran nombre de mamífers com: el porc senglar, conills, llebres... I altres espècies menys nombroses com: eriçons, talps, esquirols, mussols...

En el municipi de Gaià hi ha dos nuclis principals: Gaià, que és la capitalitat i on hi ha situat l'Ajuntament i l'Església Parroquial, i Galera, el més important en nombre d'habitants (53), situat al sud-est del terme.

Nucli de Gaià
Nucli de Gaià

 Nucli de Galera
Galera

 

Altres petits nuclis a destacar són El Pla del Forn, El Raval, aquests dos situats prop del nucli de Gaià i Sant Esteve de Vilaramó situat al centre aproximadament del terme. 

Pel que fa a la història del municipi hi ha algunes dades rellevants. A la Prehistòria, en el municipi de Gaià s'hi han trobat algunes restes arqueològiques que demostren que arreu del terme hi havia la presència de diferents poblats ibèrics.

Ja dins l’Edat Mitjana cal destacar sobretot el castell de Gaià. Aquest castell , tenia un territori i es cuidada d’aquest i de la gent que hi vivia. Antigament, el territori era més ampli, sobretot per la part est. En aquell temps, Gaià tenia tres parròquies: Santa Maria de Gaià, Sant Esteve de Vilaramó i Sant Pere de la Roca. En canvi, a l’Edat Moderna cal destacar el mas Vilagaià, ja que durant aquesta època va crear una colònia agrícola dins els seus terrenys, el més conegut és el Pla del Forn.

Pla del FornAquesta colònia  va  arribar a reunir més de vint-i-cinc famílies de colons que es dedicaven a treballar a la vinya i l'olivera. 

El nucli de Galera s’originà el segles XVII també com a residència dels rabassaires que menaven la terra del baró de Vilagaià.

I ja dins l’època més pròxima el fet més rellevant va ser la Guerra Civil Espanyola, com en tots els indrets del nostre país. Un fet a destacar durant els darrers anys és la nova bandera del municipi. Des de l’any 1999 Gaià té bandera pròpia, ja que abans no en tenia.

 

 

Escut de Gaià

Escut de GaiàBlasonament

Escut caironat: d'atzur, un muntant d'argent sobremuntat d'una flor de lis d'argent; el peu d'or, 4 pals de gules. Per timbre una corona mural de poble.

Història

Va ser aprovat el 29 de maig de 1997 i publicat en el DOGC el 18 de juny del mateix any.

El muntant i la flor de lis són un dels atributs de la Verge Maria, patrona del poble, i els quatre pals recorden la jurisdicció comtal-reial sobre la localitat.
 

Bandera de Gaià

Bandera de GaiàBlasonament

Bandera apaïsada de proporcions dos d'alt per tres de llarg, bicolor en barra blava clara i groga amb la flor de lisi el muntant blancs de l'escut, tot el conjunt d'altura una meitat de la del drap, a 1/8 de la vora superior i a 1/2 de l'asta; la part inferior amb quatre barres vermelles.

Història

Va ser publicat en el DOGC el 6 d'abril de 1999.

 

 

Ajuntament de GaiÓ

Ajuntament de GaiÓ
CIF: P0808900E Pl. Ajuntament, 1. 08672 GaiÓ. Tel. 938 390 151 Fax 938 204 189 gaia@diba.cat Diputaciˇ de Barcelona

Accesibilitat Privacitat Crédits