Història

A la Prehistòria, en el municipi de Gaià s'hi han trobat algunes restes arqueològiques que demostren que arreu del terme hi havia la presència de diferents poblats ibèrics.

Ja dins l’Edat Mitjana cal destacar sobretot el castell de Gaià. Aquest castell , tenia un territori i es cuidada d’aquest i de la gent que hi vivia. Antigament, el territori era més ampli, sobretot per la part est. En aquell temps, Gaià tenia tres parròquies: Santa Maria de Gaià, Sant Esteve de Vilaramó i Sant Pere de la Roca. En canvi, a l’Edat Moderna cal destacar el mas Vilagaià, ja que durant aquesta època va crear una colònia agrícola dins els seus terrenys, el més conegut és el Pla del Forn.

Aquesta colònia  va  arribar a reunir més de vint-i-cinc famílies de colons que es dedicaven a treballar a la vinya i l'olivera. 

El nucli de Galera s’originà el segles XVII també com a residència dels rabassaires que menaven la terra del baró de Vilagaià.

I ja dins l’època més pròxima el fet més rellevant va ser la Guerra Civil Espanyola, com en tots els indrets del nostre país. Un fet a destacar durant els darrers anys és la nova bandera del municipi. Des de l’any 1999 Gaià té bandera pròpia, ja que abans no en tenia.

Darrera actualització: 20.04.2018 | 09:21
Darrera actualització: 20.04.2018 | 09:21