Presentació

Ubicació i entorn


El municipi de Gaià se situa al nord de la comarca del Bages. És un municipi de 39,86 km2 en forma de trapezi.

Hi trobem la riera de Gaià, que travessa el municipi des de Pinós fins a la Colònia Soldevila (Balsareny). A tot el municipi també hi trobem un gran nombre de fonts i torrents. 

Els límits del municipi de Gaià toquen d’est a oest amb els termes de Santa Maria de Merlès, Balsareny, Sallent i Avinyó. També el riu Llobregat fa d’intermediari entre el municipi de Gaià i els de Navàs i Puig-reig. Físicament, el municipi de Gaià és muntanyós i en altitud el podem dividir en dues zones: la nord-oriental, entre 500 i 700m, i la sud-occidental, entre 300 i 500m.

La vegetació que es pot trobar és de transició, ja que va des de la muntanya mitjana fins al clima mediterrani. El més abundant és el pi blanc i la pinassa.

Pel que fa a la fauna, hi trobem la típica de les comarques d’interior, amb un gran nombre de mamífers com: el porc senglar, conills, llebres... I altres espècies menys nombroses com: eriçons, talps, esquirols, mussols...

Nuclis


En el municipi de Gaià hi ha dos nuclis principals: Gaià, que és la capitalitat i on hi ha situat l'Ajuntament i l'Església Parroquial, i Galera, el més important en nombre d'habitants (53), situat al sud-est del terme.

Altres petits nuclis a destacar són El Pla del Forn, El Raval, aquests dos situats prop del nucli de Gaià i Sant Esteve de Vilaramó situat al centre aproximadament del terme. 

Darrera actualització: 17.02.2022 | 09:07
Darrera actualització: 17.02.2022 | 09:07